Як обрати доповідача на подію

Робота зі спікерами

Вибір спікера на захід — один із найважливіших моментів. Не секрет, що більшість учасників купують квитки на конференцію чи семінар не через те, що захід відбудеться у крутому місці чи там збереться класна тусовка, а саме тому, що хочуть прийти і послухати цікавого спікера. Є категорія учасників, які приходять на 1-2 доповіді, а сам захід загалом їх навіть не цікавить.

З чого ж почати вибір спікера і як з ним домовитися?

Якщо це не перший захід на задану тематику, вам уже легше — ви знаєте, кого можна запросити. Але якщо ви вперше вирішили організувати щось у новій для вас ніші, то, перш ніж анонсувати, краще промоніторити ринок: подивіться, хто виступав із такими темами, прочитайте відгуки про них, знайдіть контакти. Спробуйте зв’язатися з цими людьми, розповісти, що ви плануєте провести, і хочете, щоб людина виступила на вашому заході.

Звісно, потрібно бути готовим до відмови або до того, що спікер може сказати, що виступає лише на платній основі, або хоче отримати базу учасників після виступу, чи ще щось. На яких умовах ви будете домовлятися і що з запитаного реально готові запропонувати — вирішувати вам.

Читайте також: Що найважливіше в доповіді спікера?

Ми б умовно розділили спікерів на 3 категорії:

  1. Ті, на кого точно всі підуть, але спікер навряд чи погодиться.
  2. Ті, на кого багато хто піде, і він, швидше за все, погодиться.
  3. Ті, хто точно погодиться і навіть сам буде себе пропонувати, але не факт, що на нього підуть.

Розглянемо детальніше.

1. Ті, на кого точно всі підуть, але спікер навряд чи погодиться

Ця категорія — джекпот для вас як організатора. Є категорія фахівців, про яких усі знають, що вони круті. Усі впевнені, що ця людина може поділитися корисною інформацією, а не просто «лити воду» дві години, і побачивши його в програмі заходу, квитки будуть розкуповувати, як гарячі пиріжки.
Але зазвичай такі люди дуже зайняті, у них і справді багато роботи, інакше вони б не були хорошими фахівцями. Вони не люблять виступати, можуть навіть соромитися, бо роблять це рідко — одне діло бути переконливим на засіданні ради директорів, а інше — виступати перед аудиторією у 200-500 або 1000 людей.
Якщо у вас є контакти такої людини, і вам вдасться вмовити її виступити, а в ідеалі 2-3 таких спікерів, то далі і в пошуку, і в організації загалом вам буде легше!

2. Ті, на кого багато хто піде, і він, швидше за все, погодиться

Ця категорія спікерів — ті, хто часто виступає, їх знають, і, швидше за все, на них теж підуть. Але тільки в тому випадку, якщо спікер відповідальний і не розповідає всюди одну й ту саму тему, а дійсно щоразу намагається і готується до виступу. Таких спікерів у вас буде більшість.

3. Категорія спікерів, які самі просяться виступати скрізь

Не всі їх запрошують, адже слухачі не можуть на кожному заході бачити одних і тих самих людей. Більше того, часто у таких спікерів одна і та сама застаріла тема, і добре ще, якщо вона «по темі», а не суцільна реклама або свого бізнесу, або себе улюбленого. Тому, набравши у програму таких спікерів, ви не тільки ризикуєте отримати погані відгуки про захід, але ще й реальне зниження продажу квитків.

Отже, почніть із категорії 2, вмовте кількох спікерів виступити у вас, після цього сміливо анонсуйте захід, бронюйте місце проведення тощо. Після цього будь-якою ціною намагайтеся вмовити хоча б кількох спікерів із категорії 1. І далі продовжуйте поповнювати список із категорії 2.

І тільки якщо на фінальному етапі ви розумієте, що 1-2 місця в програмі залишилися не заповненими і більше варіантів немає, звертайтеся до категорії 3. Це, звісно, не гарантує позитивних відгуків про захід, але, принаймні, не буде негативу через зміщення програми або відсутність доповідачів. У будь-якому разі, робіть вибір спікера свідомо, і, можливо, вам пощастить, і він виявиться не таким вже й поганим, як про нього писали у відгуках.

Хочете зібрати людей на захід?

RegToEvent - сервис продажи билетов

Але не знаєте, з чого почати підготовку до організації івенту?

Сервіс реєстрації відвідувачів та продажу квитків RegToEVENT допоможе правильно організувати продаж квитків та оплату, яка надійде одразу на рахунок організатора.

Допомога в організації івенту
Користь мобільного застосунку події для організатора та учасників

У сучасному світі проведення масових заходів та конференцій стало неможливим без залучення цифрових технологій. Мобільні додатки значно спрощують управління подіями як для організаторів, так і для учасників. Вони не лише полегшують комунікацію між учасниками, спікерами, партнерами та координацію взаємодії, як наприклад, програма події, чи якісь оголошення організатора, але й роблять …

Робота зі спікерами
Як допомогти спікеру вкластися в таймінг

Найчастіше спікер чітко розуміє, скільки часу йому відведено для доповіді, і намагається підготувати тези та слайди презентації таким чином, щоб висвітлити головне, нічого не пропустити й вкластися у визначені рамки. Але якщо у спікера небагато досвіду, він любить говорити або в своїй розповіді може відійти далеко від теми, краще додатково …

Презентації на заході
Робота зі спікерами
Гірше за нудну презентацію – не знати коли вона закінчиться!

Будь-яку інформацію, навіть найнуднішу, можна донести раціонально та емоційно. Щоб Ваші ідеї, плани та інформація, якою Ви ділитеся, вклалася в голову кожного слухача, важливо не просто показати сухі факти (набір цифр, графіків та таблиць), але максимально візуалізувати їх, дати можливість учасникам заходу у прямому розумінні «прожити» їх, пропустити через себе. …